El CEIP Son Juny és un centre públic d’Educació Infantil i Primària gestionat per la Conselleria d’Educació i Formació Professional de les Illes Balears. Acompanyam els alumnes d’educació infantil i d’educació primària en els seu procés de creixement personal i educatiu.
El CEIP Son Juny està ubicat a Sant Joan, un poble d'uns 2195 habitants, situat a la comarca del Pla de Mallorca. L'escola es troba al final del Passeig Joan Mas i Matas, dalt del turó de Son Juny, d'aquí el seu nom, a les afores del poble, amb una magnífica vista de la Serra de Tramuntana, compta amb un entorn natural i paisatgístic privilegiat.
L'edifici de Primària fou inaugurat al gener de 1985 i l'edifici d'Infantil fou inaugurat 20 anys més tard, al 2005.
A l'escola de Son Juny, ens organitzem en comunitats d'alumnes per cicles i especialitats. Hi ha quatre comunitats:
C - Menuts (3-5 anys)
C - Petits (1r-2n)
C - Mitjans (3r-4t)
C - Grans (5è-6è)
L'escola té quatre departaments: Llengües (Català, Castellà, Anglès), Matemàtiques, Investigació (Medi i Hort), i Artístic (Música, Art, Educació Física). Els departaments es reuneixen per programar tallers, aprenentatges, materials, i compromisos dels alumnes. Cada departament té un coordinador que guia les trobades i registra els acords.
LÍNIA PEDAGÒGICA
-Assemblees
- Espais d’aprenentatge.
- Tallers
- Projectes de recerca
- Acompanyament respectuós
Actualment formam part del PROGRAMA DE MILLORA I TRANSFORMACIÓ DE LA CONSELLERIA D’EDUCACIÓ.
HORARI
El nostre horari és el mateix a primària i infantil amb petites particularitats:
9 h Entrada / 9 h- 9:15 h Entrada relaxada (menuts)
9 h-9:30 h Acollida / 9:15 h -9:30 h Acollida (menuts)
9:30 h- 11 h Tallers o treball personal / 9:30 h- 11 h Espai d'aprenentatge s o tallers (menuts)
11 h-12 h Berenar i treball personal
12 h-13.30 h Tallers o treball personal / 12 h- 13:30 h Espai d'aprenentatge O tallers (menuts)
13.30 h-14 h REGISTRE
14 h Sortida
MISSIÓ
Som una escola que hem fet un pas endavant. Ens definim com a escola viva i activa que utilitza una metodologia de treball respectuosa amb els ritmes i els processos interns dels infants. Utilitzant els espais d’aprenentatge i tallers com a eines per a desenvolupar el procés d’ensenyança-aprenentatge i sempre tenint la mirada en els 7 principis de l’aprenentatge.
Entenem l’educació com un procés integral de l’alumnat i el nostre propòsit és educar als infants fent que siguin RESPONSABLES (amb capacitat de tenir cura d’un mateix i dels altres, així com del seu entorn, amb hàbits saludables), SEGURS (amb autoestima, confiança, seguretat amb ells mateixos, amb pensament crític, reflexius i conscients de les seves capacitats), PERSEVERANTS ( autònoms, curiosos, motivats, organitzatius, resolutius, capaços de cercar estratègies per a la recerca i investigació), COMUNICATIUS (amb habilitats comunicatives orals i escrites en les diferents llengües), LLIURES (capaços de detectar, gestionar i expressar les seves emocions, infants lliures i feliços cultivant el sentiment de pertinença a una comunitat i RESPECTUOSOS (amb valors, empàtics, tolerants, cooperatius, amb capacitat de treballar en equip. I sempre garantint la igualtat d’oportunitats, evitant qualsevol tipus de marginació i/o exclusió).
VISiÓ
Volem ser una escola innovadora d'educació infantil i primària, compromesa amb el canvi educatiu i en desenvolupar les capacitats i competències de tots els infants respectant els seus ritmes.
Utilitzant la curiositat, el descobriment i l’experimentació, tecnologia i els diferents llenguatges juntament amb l’emoció per a desenvolupar-se de manera harmònica i en totes les dimensions.
Volem ser un equip cohesionat i format, aprofitant i potenciant les fortaleses de cadascú i amb ganes d’aprendre i de compartir per millorar les debilitats que vagin apareixent.
Volem afavorir el treball cooperatiu i col·laboratiu entre els diferents membre de la comunitat educativa. Ser una escola oberta a l’entorn, respectant les seves arrels i unida a les famílies i al poble.
VALORS
Els trets d’identitat en què es basa la nostra escola són:
* Escola acollidora, inclusiva, respectuosa i diversa.
* Es fomenta la investigació i l’esperit crític a través de l’experiència.
* Tenim en compte els valors ètics, estètics, ambientals i humans.
* L’acompanyament respectuós i amorós que ajuda a desenvolupar les potencialitats dels alumnes i a créixer com a persones.
* Les emocions són la porta d’entrada a l’aprenentatge.
* L’aprenentatge és intrínsec a la persona i, per tant, el rol del mestre és acompanyar els processos dels infants. Aquest aprenentatge el vinculem a l’alegria, el plaer i la curiositat; i s’enriqueix en un entorn de relacions socials.
* La creació d’entorns d’aprenentatge significatius vius, plens de joc, motivació, autogestió i autoavaluació.
* Les famílies són part important del procés educatiu i, per tant, considerem l’escola una comunitat d’aprenentatge.
* El clima de convivència i benestar ens ajudarà a créixer i aprendre en comunitat de forma sana i positiva. i l’autoconeixement com a motor de reflexió i canvi.
Anàlisi dels objectius generals
Es divideixen en quatre àmbits: a) pedagògic, b) institucional, c) d’administració, d) de caràcter humà i de serveis.
D’ÀMBIT PEDAGÒGIC
1-Potenciar l’aprenentatge autònom per tal que el mestre pugui atendre les necessitats individuals de cada alumne.
2-Quant a continguts, prioritzar l’adquisició de procediments que facilitin l’aprenentatge autònom.
3-Potenciar els diferents tipus de llenguatge com a eines de comunicació i d’aprenentatge.
4-Plantejar els nous aprenentatges a partir del nivell dels alumnes i de l’experiència viscuda, sempre que sigui possible.
5-Afavorir el descobriment i l’ús de mitjans de comunicació.
6-Potenciar una educació on no hi hagi cap mena d’acció discriminatòria per raons de sexe, raça, religió, mancances físiques, psíquiques, emocionals, …
7-El centre prestarà atenció especial a la diversitat dels alumnes en tot allò que concerneix les seves capacitats físiques i intel·lectuals, com a les seves diferències ètniques o culturals, i hi adoptarà mesures com ara:
donar una resposta educativa adaptada a les necessitats, tant pel que fa als aprenentatges particulars com a la seva integració.
analitzar situacions de discriminació que s’hi puguin produir.
mantenir una actitud crítica i de rebuig a tota discriminació.
promoure accions que donin suport especialment als alumnes més desfavorits.
Per tot això sol·licitarem els recursos humans necessaris per poder dur a terme una educació més individualitzada.
8-Utilitzar amb fluïdesa les dues llengües oficials.
9-Proporcionar als alumnes instruments d’anàlisi científica i fomentar la capacitat d’observació, de crítica i l’adquisició d’hàbits de treball intel·lectual.
10-Potenciar la relació escola-medi.
D’ÀMBIT INSTITUCIONAL
1.- A nivell de Centre mantenir i potenciar la col·laboració amb les famílies, professorat i personal no docent.
2.- Establir relacions sistemàtiques de col·laboració i coordinació amb institucions externes (educatives, municipals, sanitàries, …).
3.- Participar en activitats culturals educatives en general, proposades per institucions, sempre que siguin coherents amb la P.G.A. i amb els objectius d’aquest P.E.C.
D’ÀMBIT ADMINISTRATIU-ECONÒMIC
1.- Mitjançant la Comissió Econòmica i de Menjador fomentar que els professors i pares intervinguin en el control i gestió d’aquests àmbits.
D’ÀMBIT HUMÀ I DE SERVEIS
1.- Aconseguir la implantació, el respecte i l’observança del R.R.I., mitjançant la Comissió de Convivència.
2.- Potenciar el treball en equip dels professors mitjançant l’activitat dels equips de cicle i la realització de programacions didàctiques coordinades.
3.- Afavorir la formació del professorat.
4.- Millorar el funcionament general dels serveis de que disposa el Centre (biblioteca, menjador, activitats extraescolars, …).