L’hort del CEIP Son Juny sempre ha estat un espai d’aprenentatge per tot l’alumnat, especialment promogut per Don Pep, en Josep Roig Bauzà, víctima de la COVID-19 l’abril de 2020.
En Pep va ser director del centre durant més de 30 anys, ha estat el mestre de moltes generacions de santjoaners i santjoaneres i ha espargit la seva saviesa en diversos col·lectius del poble. En definitiva, ha deixat una petjada vital a aquest centre i a tota la comunitat educativa.
L’hort era un espai molt present en la seva realitat educativa i és per això que s’ha volgut homenatjar la seva incansable tasca com a docent amb la millora d’aquest mateix lloc.
Durant els mesos de l’estiu del 2020 es va programar i realitzar la reforma amb l’ajuda de voluntaris i voluntàries per crear l’ESPAI JOSEP ROIG: un camp d’aprenentatge obert, variat i flexible amb diferents espais dedicats a l’observació, l’experimentació i la reflexió.
El mural que il·lustra amb imatges molt significatives l'Espai Josep Roig és obra de l'artista Lluïsa Febrer, santjoanera i ex-alumna de l'escola, la qual va formar part del dia a dia del centre durant el curs 20-21 mentre pintava el mural amb l'ajuda de tot l'alumnat. Aquest mural s'ha convertit en l'autèntic emblema de l'escola.
QUÈ S’HI POT FER, A L’ESPAI JOSEP ROIG?
Com en qualsevol espai d’aprenentatge, s’hi poden desenvolupar infinitat de pràctiques educatives emprant diverses estratègies metodològiques.
El ventall de possibilitats és molt ampli, ja que l’espai compta amb diverses zones dedicades a l’observació, l’experimentació i la reflexió. No obstant això, cal tenir present la importància de programar didàcticament les sessions que s’hi vulguin realitzar a partir d’una base consolidada, que parteix de les línies pedagògiques que descriuen aquest mateix centre, les quals en Pep va traçar.
És per això que en les activitats que s’hi realitzin, ja siguin periòdiques o permanents, cal que segueixin una sèrie de directrius pedagògiques necessàries per al bon funcionament de l’Espai Josep Roig.
Aquestes activitats tenen una plantilla per poder ser enregistrades i programades per tal d’agilitzar l’ús d’aquest espai a tot el claustre.
Exemples d’aquestes activitats són:
activitats de sembrar plantes d’hort, aromàtiques, …
activitats d’anatomia, fisiologia i etologia animal i vegetal
activitats de meteorologia
activitats orals de reconeixement de vocabulari, activitats de recitació de glosses, poemes…
activitats d’exploració de silenci
activitats d’observació i registre
activitats relacionades amb el dibuix al natural, dibuix d’activació de la memòria, altres activitats relacionades amb la plàstica i la botànica
activitats de composició matemàtica com els mandales